Кой е измислил камуфлажния модел?

Камуфлажът се отнася до всяко средство или устройство, което има за цел да направи предмета или живото същество по-малко видими или да им придаде привиден, измамен вид. Думата произлиза от старофренското „camouflet“, което означава облак от дим, прах.Както и при военните знаци, тази дума е включена във френския военен жаргон през 1914 г. от италианския глагол „camuffare“ със същото значение. Камуфлажният мотив е характерен за военните и се използва за маскировка. Той помага на войниците да се сливат с фона още от началото на XX век. Камуфлажната шарка, която се среща върху военните униформи, е изобретена по време на Първата световна война от френския художник Люсиен-Виктор Гиран дьо Сцевола (1871-1950 г.).

Исторически, нюансите, използвани за постигане на камуфлажен ефект, са различни нюанси на зелено, каки, кафяво или бежово. Понякога се използват и сиво или черно, но във всички случаи цветовете са матови. А в момента белият цвят се използва много при заснежени терени, като перфектният пример е бялата камуфлажна мрежа. Но след изобретяването на сателитните изображения тези концепции са се развили. Камуфлажната система се изработва от различни материали и техники, като например боя, клони, цветни текстилни мрежи или печатни платове.

Първо му хрумва идеята да боядиса тоалети в цветовете на заобикалящата го природа, за да прикрие френската артилерия. След това той предлага да се боядисат неправилни петна в цветове зелено, бежово и кафяво директно върху оръдията, за да се направят още по-малко видими за врага. Идеята дава резултат и още през 1915 г. Генералният щаб създава екип по камуфлаж.

Gilet de chasse

Какъв е произходът на камуфлажния десен?

След Френско-пруската война от1870 г. европейските сили осъзнават, че с„модернизирането“ на войната и постепенното изоставяне на големите фронтови сблъсъци става наложително да се защитят хората. При положение че бронята е остаряла, а кевларът все още не е изобретен, съвсем логично генералните щабове се насочват към прикриването.

 • През 1902 г. британците възприемат цвета каки;
 •  През 1907 г. руснаците избират зеления нюанс;
 •  nbsp;През 1907 г. германците избират feldgrau;

Франция остава нерешителна и не се развива дори преди избухването на Първата световна война. Френските войници, облечени в своите сини туники и червени панталони, изпълват бойното поле и се превръщат в твърде видими мишени на бойното поле. Луи Гинго, художник от Лотарингия, е ужасен от загубите на френската армия и в ателието си в Нанси проектира първата в света камуфлажна военна униформа – известния „леопардов костюм“.

Въпреки че френската армия проявява интерес към проекта му, той е отхвърлен. През 1915 г. защитниците на Вердюн получават нова хоризонтално синя униформа, която е по-дискретна от предишната. Френските войници, известни като „poilus“, се чувствали изоставени, по-зле третирани от тези стоманени чудовища. Едва
през 1918 г., преди края на войната, германците стават първите в света, които приемат камуфлажна униформа.

Направо след примирието повечето армии по света изоставят блестящите си облекла заради камуфлажни униформи. Ловците веднага последваха примера им.

По време на Втората световна война. Постепенно се приемат униформи, включващи облекло тип „камуфлаж“.

 • Немската армия е сред първите, които приемат камуфлаж тип „леопард“. За американската армия камуфлажните облекла се появяват едва по време на Тихоокеанската операция, а камуфлажните шарки се изобразяват само върху покривалото на каската и платното на палатката. На европейския театър американската армия почти не използва камуфлажни униформи, а предпочита маслиненозеленото. Това се дължи на факта, че камуфлажът, използван от американската армия по това време, не е толкова ефективен, колкото маслиненозеленият. въпреки това G.I. са оборудвани с най-функционалната и удобна униформа на Втората световна война.
 • Френските и испанските войски от 2-ра бронирана дивизия на генерал Леклерк са оборудвани с тях, когато освобождават Париж.
 •  Британската армия също използва камуфлажни униформи за своите въздушни войски под името „smock“ за този тип униформи.

Камуфлажната шарка, която се среща върху военните униформи, е изобретена по време на Първата световна война от родения във Франция художник Люсиен-Виктор Гиран дьо Сцевола (1871-1950).

Кой е изобретил камуфлажния десен?

Какви видове камуфлажни десени има?

Съществуват няколко вида камуфлаж

Разновидности на камуфлажния модел:

 • Камуфлаж с пречупен модел :

Заимстван от немския камуфлаж на шлема и френските камуфлажни облекла, той се състои от два, три или четири цвята. Състои се от големи петна или щрихи, нанесени върху вече оцветена тъкан. Предимството на този десен е, че разчупва формите. Той е много ефективен от разстояние или срещу въздушно разузнаване, но има недостатъка да увеличава контраста и да не е ефективен от близко разстояние. Съществуват няколко вида камуфлаж с начупени форми:

 • Камуфлаж на СЕ:Това е френски вид камуфлаж за умерените зони. Съществува и версия за пустинни райони, наречена Камуфлаж Даге.
 • M81 Woodlant:основният камуфлаж на американската армия в периода 1981-2004 г.
 • Камуфлаж Daguet:камуфлажът на френските армии за пустинята.
 • DBDU:познат като Камуфлаж с шоколадови чипсове или бисквитка
 • DPM или Disruptive Pattern Material: Бивш британски камуфлаж за Централна Европа, сега заменен от DPW
 • Флекстарн и дигитален камуфлажен модел :

Дигиталният камуфлаж и моделът Flecktarn са два други вида камуфлаж.

Флекктан е камуфлаж, създаден от германците през 1937 г. Той се използва за маскиране на животни, които са в неизвестност. Вафен-СС под ръководството на Хайнрих Химлер иска да възроди концепцията „ловец/войник“ и да разработи камуфлаж, който да се слива с гората, съвсем различен от този на редовната армия. През декември 1937 г. Брандт и Шикс разработват модел, който се разминава с техниката на пукнатините. Модел, наречен „дървесен десен“, който се състои от малки петна и форми, напомнящи на листа. 

Експериментиран на бойното поле, той се оказва успешен, намалявайки с 15 % вражеските сражения. Той е усъвършенстван, за да се разработи през 1944 г. камуфлажът тип „Erbsenmuster“ или „малко грахово зърно“, състоящ се единствено от сбор от малки четирицветни петна, напомнящи котешка козина. Американците взели пример от този тип камуфлаж.

Дигиталният камуфлаж е точковиден камуфлажен модел, който заинтересувал американските въоръжени сили и много експерименти през 70-те години на миналия век били насочени към версии с квадратна или правоъгълна шарка. Едва през 2000 г. канадската армия разработва първия „цифров камуфлаж“ или „пикселен камуфлаж“. Армията на САЩ също е разработила свои собствени цифрови камуфлажи, които са :

 • Марпат, приет от Корпуса на морската пехота на САЩ (MARines PATtern), камуфлаж
 • .

 • Пикселизиран многоцветен, като канадския му аналог;
 • Универсалният камуфлажен модел (UCP), известен още като ARPAT (ARmy PATtern) от американската армия, двуцветен камуфлаж, подходящ за всички видове терени; < /li>

 • Американските военновъздушни сили със своята бойна униформа за летци (ABU); < /li>

 • Работната униформа на военноморските сили (NWU), приета от американския флот.

 

Кой е изобретил камуфлажния десен?
 • Търговски камуфлаж:

В тази категория камуфлаж можете да намерите :

 • MultiCam: MultiCam е вид шестостенен камуфлаж. Той се конкурира с камуфлажа UCP (Universal Camouflage Pattern), за да замени запасите на американската армия.

Проектиран от Crye Precisio, той има особеността да се адаптира към всички видове терени. Първоначално е използван от някои специални сили на Командването за специални операции на САЩ. Той е много популярен сред служителите на частни военни компании, по-специално на известната Blackwater Worldwide, с които Crye Precision разработва гама от оборудване.

Това съчетава идеята за начупен камуфлаж и камуфлаж на точки и се използва от септември 2009 г. от американските сили на терен извън войната в Афганистан. През февруари 2010 г. е обявено, че всички американски сили, разположени в тази страна, ще приемат този камуфлаж.

 •  Многопластова шарка:

Crye Precision работи с британската армия за създаването на нов камуфлаж, много подобен на MTP или MultiCam.

 • Mirage :

Американската армия проучва камуфлажа Mirage от Bulldog Equipment. Това е
дигитален камуфлажен стил, състоящ се от шест до седем цвята.

Накратко, камуфлажът е изобретен много отдавна. Историята на камуфлажното облекло датира от времето на нашите предци, които са се борили с всички сили, за да оцелеят. То е било широко използвано по време на Първата световна война, но не и от Съединените американски щати и тяхната армия.

Първоначално идеята за използване на камуфлажно облекло е била забранена от Конгреса. Затова са използвали големи листове плат, когато са били на разстояние и са искали да бъдат невидими за врага. Във Франция историята на камуфлажните модели започва със създаването наWaffen SS, е било ясно, че Франция ще направи първата стъпка към създаването на камуфлажни униформи. Така че за повече статии посетете нашия сайт за военни излишъци.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *