Кой е най-добрият военен кораб в света?

Военният кораб или военноморският кораб е кораб, който е част от въоръжените сили. Той може да бъде надводен кораб или подводница. Бойните кораби разполагат соръжейни системи, позволяващи им да атакуват, защитават или предпазват други единици, като например спомагателни или помощни кораби, като понякога са оборудвани със системи за самозащита или са напълно невъоръжени. Във френските военноморски сили обикновено се използва терминът bâtiment, но понякога и navire, bateau или unité. Терминът vaisseau (по-рано голям ветроходен кораб) е твърде категоричен и вече не се използва от моряците за обозначаване на съвременен плавателен съд. Остава обаче един въпрос: кой е най-добрият военен кораб в света? Ще разберете това много подробно благодарение на тази статия.

Влезте в нашия магазин, за да си купите военни продукти (военни чанти, соларно зарядно за оцеляване,….) и се възползвайте от нашите промоционални оферти!  

sac-de-couchage-militaire

Най-добрият военен кораб на всички времена: „Петър Велики“ (руски кораб)

Американците притежават най-много военни кораби в света, но руснаците имат най-добрия кораб на всички времена. „Да, това е крайцерът „Петър Велики“, руски кораб, най-добрият кораб в света, благодарение на своето величие и мощ.


 • Петър Велики“ е руски ядрен крайцер от клас „Киров“, четвъртият кораб от своя клас след „Адмирал Ушаков“, „Адмирал Лазарев“ и „Адмирал Нахимов“.
  Поръчан е отВМС на Съветския съюз като ракетен крайцер през 1986 г. и е спуснат на вода през 1996 г. от руския флот.
 • Крайзерите с ядрени двигатели (CGN, според класификационния код на ВМС на САЩ) от клас „Киров“ или „Проект 1144“ са най-големите и най-мощните надводни бойни кораби (без самолетоносачите), които са били въведени в експлоатация в съветския флот и все още заемат този ранг в руския флот днес.
 • Силуетът им е лесно разпознаваем благодарение на радарната антена Top-Pair, която е една от най-големите антени на борда.
 • Официалното обозначение на типа проект 1144 „Орлан“, е „ракетен крайцер, тежък, с ядрена мощност“. Заради размерите и общия си вид, напомнящ на старите линейни кораби от първата половина на 20 век, тези кораби често са наричани „бойни крайцери“от западните военноморски наблюдатели. Твърди се, че те са изиграли значителна роля в решението на американските военноморски сили да реактивират бойните кораби от клас „Айова“.

военни дрехи са в продажба в нашия онлайн магазин. Елате и открийте! 

Всичко за военните кораби

Определение и законово право на военните кораби:

Както е обявено вКонвенцията на ООН по морско право (чл. 29), военен кораб е : Кораб, представляващ част от въоръжените сили на дадена държава, носещ отличителните външни знаци на военните кораби от нейната националност. Той е поставен под командването на военноморски офицер, офицер, вписан в списъка на офицерите или в равностоен документ и намиращ се на служба в тази държава. Екипажът на този кораб е подчинен на правилата на военната дисциплина

В международното право военният кораб се счита за част от територията на държавата на знамето. Следователно:

 • Пристигането му в пристанище и във води под суверенитета на трета държава е обусловено от дипломатическо разрешение. Въпреки това, подобно на други кораби, той се ползва от правото на „невинно преминаване“ в териториалните води на трета държава;
 • Законите и разпоредбите на приемащата държава не се прилагат на борда на кораба в пристанището или във вътрешните води на тази държава. Това е принципът на екстериториалност на военните кораби и други плавателни съдове на администрации, които допринасят за действията на държавата в морето и които не извършват търговска дейност.

Мисии на военните кораби:

Мисиите на военния кораб са тези, които са му възложени от щаба на военноморските сили, въоръжените сили, администрацията или правителството. Те могат да бъдат:

 • Военни:
  Дипломатически:
  ядрено възпиране, демонстрация на сила, проекция на мощ срещу сухопътни или други военноморски единици, морска блокада, унищожаване на търговски трафик, миниране, защита на конвои, ценни единици или военноморски сили, наблюдение, разузнаване, специални операции, амфибиен десант, логистична подкрепа, обучение и образование, тестване на оборудване…
 • Дипломатически: Представителни престои в чужбина, придружаване на политически органи, подкрепа за външна търговия и износ на оръжие и др.
 • Полицейска дейност: борба с пиратството, незаконния трафик, наблюдение на риболова, охрана на корабоплаването и др.
 • Хуманитарни: реакция при природни бедствия, транспортиране на спешна помощ и др.
 • Общински услуги: помощ и спасяване в морето, реагиране на замърсяване, снабдяване на населението, хидрография и океанография и др.

 

quel-est-le meilleur-navire-de-guerre-du-monde

Тези мисии обикновено съответстват на конкретните възможности или специализация на кораба, способности, които определят типа на кораба:

 • Авионосец или самолетоносач; < /li>
 • Крайцер или разрушител; < /li>

 • Фрегата за противовъздушна или въздушна отбрана, за борба с подводници или за наблюдение; < /li>

 • Корвета, авионосец или патрулен катер; < /li>

 • Десантен кораб; < /li>

 • Кораб за борба с мини; < /li>

 • Подводница; < /li>

 • Спомагателен кораб за логистична поддръжка, снабдяване.

Екипажи на военни кораби:

Във френските военноморски сили той се състои от четири основни категории персонал, мъже и жени (с изключение на борда на подводниците, където присъствието на жени все още не е правило):

 • Персонал, осъществяващ навигационен контрол и маневриране (навигатори, рулеви и маневриращи офицери); < /li>
 • Персонал, обслужващ оръжия (мисионери и др.) и оборудване за откриване и предаване (детектори, предаватели и др.); < /li>
 • Персоналът, осигуряващ задвижване (механици), енергия (електротехници) и гарантиращ безопасността (пожарникари, медицински сестри); < /li>
 • li>Персоналът, изпълняващ административни задачи (фелдшери, секретари) и задоволяващ ежедневните нужди (готвачи, продавачи на храна, перачи и др.).

Броят на личния състав, изчислен възможно най-точно, се определя от „плана за въоръжаване“ – документ, в който се определят количеството и качеството на званията, специалностите и броят на личния състав във всяка категория. Този план за окомплектоване на екипажа е резултат от компромис между няколко изисквания:

 • Постоянството на работата на кораба и задвижващата му сила изисква непрекъснато обслужване. Вахтите, които са с променлива продължителност (2, 3, 4 или 6 часа), следват една след друга, изпълнявани от части от екипажа – „нива“. (Пример: 1-ва третина: вахта от 08:00 до 12:00 ч., 2-ра третина: вахта от 12:00 до 15:00 ч., 3-та третина: вахта от 15:00 до 18:00 ч., 1-ва третина: вахта от 18:00 до 20:00 ч., 2-ра третина: вахта от 20:00 до 24:00 ч., 3-та третина: вахта от 00:00 до 04:00 ч., 1-ва третина: вахта от 04:00 до 08:00 ч.) или по изключение чрез „широки страни“ (например: ляв борд: от 00:00 ч. до 06:00 ч. вахта, десен борд: от 06:00 ч. до 12:00 ч. вахта, ляв борд: от 12:00 ч. до 18:00 ч. вахта, десен борд: от 18:00 ч. до 24:00 ч. вахта).
 • Дежурство по въоръжението и електрониката, което се изпълнява: също така непрекъснато, на трети или на широк фронт, за да се осигури постоянството на вахтата, средствата за откриване, комуникация и самозащита или на „бойни постове“, при които целият екипаж е призован на определен пост за ограничени във времето нападателни или отбранителни действия.
 • Помощни задължения, които имат прекъснат график (тогава е достатъчен един човек за всеки пост, където непрекъснатата служба изисква трима);
 • Поддръжка иподдръжка на оборудване.

Организация на военните кораби:

Организацията на съвременния военен кораб се основава на „нервни центрове“, където се изпълняват функциите по командване и контрол. Във Франция тя е определена с Указ 140.

 • Поведението на корабае (навигация и маневриране) се осъществява от мостика, откъдето командирът или негов представител, вахтен офицер, дава заповеди на кормилото и двигателите. Общият живот на екипажа също се регулира от мостика (информация, предаване на вахтата, сигнали, повиквания към бойните постове, маневрените постове и т.н.).); < /li>
 • Задвижването, производството и разпределението на енергия се контролират от компютъра на двигателя (централна станция) от вахтен офицер по енергозадвижването ;
 • Безопасността (предотвратяване и борба с пожари и повреди по водните пътища или в бойните действия) се контролира от ПК за безопасност ;
 • Операциите (прилагане на средства за откриване и оръжейни системи, развитие на тактическата обстановка, тактическо управление на кораба) се осигуряват от централен оперативен компютър (CO), където се намират командирът и евентуално адмиралът, командирът на военноморските сили, когато ситуацията изисква тяхното присъствие.

Военни кораби на френските военноморски сили:

 • През 2022 г. френските военноморски сили ще разполагат със 116 кораба над 150 тона (половината от тях ще бъдат над 1000 тона), разделени в две основни категории: бойни кораби (подводници, самолетоносачи, фрегати, патрулни катери, миночистачи и десантни кораби: 79 единици), и кораби за поддръжка (37 единици). Списъкът на надводните кораби над 150 тона (с изключение на пристанищните единици и чартърните кораби) съответства, плюс минус няколко единици, на списъка на корабите на Военноморските сили за действие.
 • Самолетоносачът „Шарл дьо Гол“ е флагманът на флота. Следват три вертолетоносача-амфибии (клас „Мистрал“), последвани от две фрегати за противовъздушна отбрана (клас „Хоризонт“) и осем многоцелеви фрегати. Пет леки стелт фрегати (клас La Fayette) и шест наблюдателни фрегати от клас Floréal допълват бойните кораби. Военноморските сили разполагат и с 16 патрулни катера и 16 единици за борба с мини. Подводният флот включва четири атомни подводници с балистични ракети (клас Le Triomphant) и шест атомни ударни подводници, включително една единица клас Suffren и пет единици клас Rubis.
 • Френските военноморски сили представляват общ тонаж при пълно натоварване от приблизително 404 000 тона, което ги нарежда на 7-мо място сред световните военноморски сили.
 • Нека да назовем някои френски военни кораби по-долу
  :
quel-est-le meilleur-navire-de-guerre-du-monde

Подводници:

Ето десетте действащи френски подводници:

4 атомни подводници с балистични ракети (SNLE) от клас Le Triomphant (14 300 тона) :

 • S616 Le Triomphant – L’Île Longue (1995 г.)
 • S617 Le Téméraire – L’Île Longue (1999 г.)
 • S618 – L’Île Longue (2004 г.)
 • S619 Le Terrible – L’Île Longue (2009 г.)

5 атомни ударни подводници клас Rubis (SNA) (2670 тона):

 • S601 Rubis – Тулон (1980 г.)
 • S603 Casabianca – Тулон (1986 г.)
 • S604 Emerald – Тулон (1987 г.)
 • S605 Amethyst – Тулон (1989 г.)
 • S606 Perle – Тулон (1992 г.)

1 ядрена ударна подводница клас Suffren (SNA) (5300 тона):

S635 Suffren – Тулон (2020 г.)

Амфибийни лодки

3 Амфибиен хеликоптероносач клас „Мистрал“ (PHA) (21 500 тона) :

L9013 Mistral – Тулон (2006 г.)

L9014 Tonnerre – Тулон (2007 г.)

L9015 Dixmude – Тулон (2012 г.)

4 бързи десантни кораба (EDAR) (300 тона):

 • L9092 – Тулон (2011 г.
  )
 • L9093 – Тулон (2012 г.
  )
 • L9094< – Тулон (2012 г.)
 • L9095 – Тулон (2012 г.)

2 стандартни десантни кораба (EDAS) (200 тона):

 • L9100 Arbalète – Тулон (2021 г.)
 • L9101 Arquebus – Тулон (2021 г.)

9 chalands de transport de matériel(CTM) (150 тона) :

 • 20 Neke Grav – Toulon (1983 г.)
 • 21 Guéréro – Тулон (1983 г.)
 • 22 Kien An – Тулон (1982 г.)
 • 23 Song Can – Тулон (1983)
 • 27 Indochine – Тулон (1986)
 • li>
  28 Тонкин – Тулон (1988 г.)
 • 29 Нуи Чо – Тулон (1988 г.)
 • li>
  30 Коан Бо – Тулон (1989 г.)
 • 31 Пху Доан – Тулон (1992 г.)

Фрегати от първи ранг

Тези фрегати имат ранг на разрушител (кодиран с буквата D) в класификацията на НАТО.

2 фрегати за противовъздушна отбрана от клас „Хоризонт“ (FDA) (7000 тона):

 • D620 Forbin – Тулон (2008 г.)
 • D621 Chevalier Paul – Тулон (2009 г.)

7 многоцелеви фрегати (FREMM) клас Aquitaine (6 278 тона) :

 • D650 Aquitaine – Брест (2012 г.)
 • D651 Normandy – Брест (2019 г.)
 • D652 Прованс – Тулон (2015 г.)
 • D653 Лангедок – Тулон (2016 г.)
 • D654 Оверн – Тулон (2017 г.)
 • D655 Британия – Брест (2018 г.)
 • D656 Алзас – Тулон (2021 г.)
quel-est-le meilleur-navire-de-guerre-du-monde

Фрегати от второ ниво

5 леки стелт фрегати (FLF) от клас La Fayette (3700 тона) :

 • F710 La Fayette – Тулон (1996 г.)
 • F711 Surcouf – Тулон (1997 г.)
 • F712 Курбе – Тулон (1997 г.)
 • F713 Аконит – Тулон (1999 г.)
 • F714 Гуепрат/strong> – Тулон (2001 г.)

Ако се интересувате и искате да се присъедините към армията, или просто търсите армейски аксесоари, просто защото сте фен, посетете Military-Surplus. Там ще намерите артикули по ваш избор. Няма да останете разочаровани!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *