Кой е най-добрият изтребител в света?

Изтребител, известен също като изтребител или самолет за въздушно превъзходство, е военен самолет, създаден, за да изненадва противниковите самолети и по този начин да гарантира флегмата на небето. Това може да включва например унищожаване на противниковите бомбардировачи, за да им се попречи да достигнат целите си, или елиминиране на противниковите изтребители от небето, за да се защитят собствените щурмови самолети. Изтребителите се появяват по време на Първата световна война, за да атакуват вражеските разузнавателни самолети и балони, а след това и първите бомбардировачи. От началото на конфликта разузнаването се превръща в основен фактор при провеждането на операциите. В резултат на това изтребителите бяха от съществено значение за напредъка на мисията, но днес кой е най-добрият изтребител в света? В тази статия ще разкажем всичко за изтребителите и ще посочим кой от тях е провъзгласен за най-добрия изтребител в света.

Бижута като колие с военна плочка  се продават в нашия онлайн магазин Surplus-Militaires. Елате и открийте!“ 

 

casquette-armée-de-l-air

Най-добрият изтребител в света

 • Рафал на Дасо е обявен за най-добрия изтребител в света. Вярно е, че това не е най-бързият или най-мощният самолет, но по отношение на иновациите, съвършенството и ефективността Rafale на Dassault неизменно печели точки при всяка своя поява. Многоцелевият изтребител на френските военновъздушни и военноморски сили е гордостта на Франция.

 • Родена от желанието на френските ръководители и френската армия да модернизират флота си от бойни аероплани, като създадатмногоцелеви самолет, способен да излита от писта или самолетоносач, концепцията Rafale се ражда официално на 4 юли 1986 г. с първите полети на Rafale A с цвят алабастър. Това е последвано от официалното стартиране на едноименната програма от производителя на самолети Dassault на 26 януари 1988 г., последвана от Rafale C за „боен“ и M за „флотски“ и накрая B за „двуместен“ през 1993 г.

 • Проект на стойност 4 млрд. евро, който е огромен за онова време, целта на програмата е да оборудва френската изтребителна авиация с най-доброто и най-ефективно оборудване, като същевременно запази ключовете за успеха на Dassault, т.е. делтакрилото (благодарение на което вече са успешни Mirage III и Mirage 2000), както и самолетите с канадка. От военна гледна точка целите бяха да се създаде незабележим самолет, оборудван с електронно сканиран радар, който да осигурява превъзходство при всякакви обстоятелства, особено ако се комбинира с най-модерното капсулно оръжие, вариращо от ракети земя-въздух до ядрени бомби.

  В
  момента Франция
  произвежда около един самолет Rafale на месец. Като се знае, че производството на такъв самолет от А до Я отнема три години, не по-малко от 7000 души и 500 подизпълнители работят ежедневно, за да поддържат темповете на производство. Три френски компании контролират производството на самолета: Thalès, която доставя електрониката, Safran, която проектира двигателя, и, разбира се, Dassault, която сглобява частите в заводите си в Мериняк, близо до Бордо.

accessoires militaires и дрехи във военен стил се предлагат и в нашия онлайн магазин Surplus Militaires.
 

Характеристики на един изтребител:

Спецификациите на един добър изтребител са се променили значително с течение на времето. Първоначално основните характеристики са били: 1:

 • колкото е възможно по-маневрен, за да може„да избягва противниковия самолет и лесно да заема огнева позиция (Sopwith Camel, Mitsubishi Zero); < /li>
 • бърз при изкачване, изравняване и пикиране (Spad VII, Me 109), за да може да настигне целите си или напротив, да избяга от твърде силен противник; < /li>

 • слабо въоръжен, за да нанесе ефективни удари за минимално време (Hurricane, Fw 190, P-47).

По време на Втората световна война тези критерии постепенно се променят:

 • маневреността заема второ място пред скоростта и огневата мощ (Me 262); < /li>
 • устойчивостта на удари, необходима за оцеляването.
  /strong>, необходими за оцеляването на самолета и пилота; < /li>

 • на автономността на полета, която се превръща в съществена за мисията на дълги разстояния (P-51 Mustang).

В днешно време, когато бойните действия не се виждат, изтребителят трябва да бъде :

 • оборудван с ефикасен радар, позволяващ му да открива всички потенциални цели около него; < /li>
 • оборудван с
  електронни средства за противодействие.

Оръжията му са:

 • първоначално митрайлери, а след това оръдия от Втората световна война нататък; < /li>
 • ракети между края на Втората световна война и 60-те години на ХХ век ;
 • ракети въздух-въздух от края на 50-те години на XX век; < /li>
 • ракети въздух-море; < /li>
 • ракети
  въздух-земя; < /li>

 • ракети въздух-земя.

Десетте най-добри изтребителя:

Технологиите, използвани в аеронавтиката, стават все по-сложни и внушителни. В частност, самолетите за въздушно превъзходство са оборудвани с експоненциални способности, с някои наистина невероятни джаджи. Трудно е да се установи класификация, тъй като всеки самолет се развива в различни области на компетентност. Затова го обявяваме веднага, това оформление е пристрастно. И така, открийте чрез този топ 10 на най-добрите изтребители нашата класация:

The Dassault Rafale (The best fighter in the world)

The Dassault Rafale was developed by French aircraft manufacturer Dassault Aviation to replace the French forces’ aerobatic aircraft in the mid-80s. Програмата също така показва нос на проекта Eurofighter, който Dassault счита за малко значим за френската отбрана.

Rafale е всецелеви самолет, който може да изпълнява няколко мисии въздух/въздух, въздух/земя в рамките на един полет. Дълго време смятан за твърде скъп и избягван за оръжейни поръчки, неговата ефективност на земята при отмитането на подривната дейност на американците, чиято цел е да унищожат френския самолетостроител, е внушителна.

F-22 Raptor

Произведен в САЩ в края на 80-те години на миналия век, Lockheed Martin F-22 Raptor енай-способният изтребител в света. Той е незабележим боен самолет с свръхзвукова скорост и изключителни възможности за маневриране. Така че защо не е начело на списъка?

Ами, това е просто – програма, която далеч надхвърли разходите си. F22 е самолет-прехващач, добър за въздушен бой или след това за бой с кучета, но единственият проблем е, че в наши дни почти няма въздушен бой. Скъпо бижу за малко. Нещо
повече, самолетът продължава да страда от технически проблеми.

what-is-the-best-fighter-aircraft-in-the-world

Eurofighter Typhoon

Изтребителят Eurofighter Typhoon е разработен от консорциума Eurofighter GmbH, в който участват Великобритания, Испания, Италия и Германия. Това е
многоцелеви двумоторен самолет, чиято първа серия влезе в производство през 2004 г.

Предварително Dassault Aviation трябваше да участва заедно с EADS, но френският самолетостроител сметна проекта за неамбициозен и се насочи към собствено решение. Днес Eurofighter прилича по-скоро на Rafale за бедняци. Многоцелеви, но не и многоцелеви. Въпреки това EuroFighter си остава отличен самолет.

McDonnell Douglas F/A-18 Hornet

На четвърто място в схемата е McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, който е американски многоцелеви изтребител. С около 1005 самолета на въоръжение, той е един от най-широко използваните бойни самолети в света. Предназначен да отстъпи място на F-35, F-18 все още е самолет с оперативно качество.

McDonnell Douglas F-15 Eagle

Описван като „въздушно превъзходство„, McDonnell Douglas F-15 Eagle е разработен от американците през 70-те години на миналия век. Той има вариант – F-15E Strike Eagle за изпълнение на мисия за атака по земя.

The General Dynamics F-16 Fighting Falcon

Създаден от Съединените щати, F-16 E/F Falcon датира от 70-те години на миналия век. През 2013 г. той е най-широко използваният изтребител в света с 2309 активни самолета.

The Mitsubishi F-2

Този японски изтребител е от многоцелеви тип. Известен още като Viper Zero, той се отличава преди всичко сбързината и маневреността си.

Миг-29 КУБ

Изстрелян за първи път в небето на 6 октомври 1977 г., Микоян-Гуревич МИГ-29 е част от съветската армия от 1983 г. до днес.

Миг-31БМ

Постоянно разработван в Русия, Микоян-Гуревич МИГ-31 е производен на известния МИГ-25. Основната му отличителна черта е неговият радар, който може да открива летящи цели и да стреля на по-малка височина.

Mirage 2000

На последно място в класацията, но далеч не като най-малко способния изтребител, намираме Мираж 2000. Изтребител, произведен от френската компания Dassault Aviation в края на 70-те години на ХХ век, той е еталон по отношение на поддръжката и наличността. В крайна сметка френската армия трябва да замени всички свои Мираге в полза на Rafale.

Петте най-бързи изтребителя

От момента на появата на първия самолет и завладяването на небето производителите непрекъснато увеличават все повече възможностите на своите самолети, независимо дали става въпрос за мощност, автономност, бойни способности или натоварване… Днес разглеждаме петте най-бързи изтребителя в света.

С развитието на системите за небесна отбрана и все по-напредналите технологии обаче скоростта вече не е основният критерий, който трябва да се търси. За сравнение: аеростатите на Dassault, съставляващи френските военновъздушни сили, летят със скорост 1,912 км/ч (или 1,8 Мах) за Rafale и 2,336 км/ч (или 2,1 Мах) за Mirage 2000.

 • The SR-71 BlackBird: BlackBird е самолет, построен от американската корпорация „Локхийд“ само в 32 екземпляра. Той лети за първи път през декември 1964 г. и е на въоръжение от 1968 до 1998 г. Проектиран епо време на Студената война за разузнавателна мисия за шпиониране на СССР. Този самолет може да лети на височина 20 000 метра и със скорост от 3540 км/ч или 3,32 Мах, рекорд, който постига на 28 юли 1976 г.
 • МиГ-25 Фоксбат: Фоксбат е руски самолет, построен от Микоян-Гуревич в близо 1200 екземпляра. Въпреки че първите му полети са осъществени през март 1964 г.,МиГ-25 е на въоръжение и днес в сирийските военновъздушни сили. Foxbat първоначално е проектиран за съветските ВВС като противодействие на създавания тогава американски XB-70 (вж. точка № 4) и подобно на BlackBird изпълнява разузнавателна задача. Въпреки че тежи двадесет тона, когато е празен, МиГ-25 може да развие скорост от 3492 км/ч, или Мах 3,2.
 • The XB-70 Valkyrie: Valkyrie е по-скоро прототип, отколкото самолет, който действително е използван за военни цели, построен от North American Aviation само в два екземпляра. Целта е била да се създаде бомбардировач, съчетаващ автономност, скорост и голяма височина. Първите полети на XB-70 са осъществени през септември 1964 г., но техническите трудности се увеличават и авария през 1966 г. означава край на програмата Valkyrie. Разпознаваем по необичайните си характеристики (дължина над 56 метра, размах на крилата 32 метра, шест двигателя, собствено тегло 93 тона), XB-70 може да достигне до 3275 км/ч или Mach 3,08.
 • МиГ-31 „Лисичар“: „Лисичар“ е руски изтребител на Микоян-Гуревич, производен на МиГ-25 (позиция № 2), от който са построени около 500 броя. Първите си полети извършва през септември 1975 г., а на въоръжение влиза през 1981 г. Прехващачът МиГ-31 е въоръжен с 23-милиметрово оръдие и ракети с далечен, среден и малък обсег на действие. В сравнение с Foxbat, Foxhound има екипаж от двама души и е оборудван с електронно сканиращ радар. Днес само руските и казахстанските военновъздушни сили разполагат с МиГ-31 „Лисица“. Този самолет може да лети със скорост 3200 km/h или 3,01 Мах.
 • F-15 Eagle: F-15 Eagle е самолет, построен от американската компания McDonnell Douglas в повече от 1600 екземпляра, предлаган в едноместен или двуместен вариант. За първи път лети през юли 1972 г., а от 1976 г. е на въоръжение, най-вече във военновъздушните сили на САЩ, но също и в тези на Саудитска Арабия, Южна Корея, Израел, Япония и Сингапур. F-15 е използван на много театри на операциите: Косово, Ирак, Афганистан, Либия… Сред офанзивните роли на Eagle се откроява атаката на сателити с помощта на ракета ASM-135. F-15 може да лети с максимална скорост от 2660 км/ч, или 2,5 Мах.
какъв-е-най-добрият-изтребител-в-света

Бреф, ако се интересувате и искате да постъпите в армията и искате да станете пилот на изтребител или просто търсите армейски дрехи, просто защото сте фен, посетете Military-Surplus. Ще намерите артикули, от които се нуждаете.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *