Кои са родовете войски?

Армията е структурирана организация на въоръжени сили със задача да завладее или защити дадена територия, да неутрализира или защити други военни части или цивилни лица (компании, администрации, …)

Тя е източник на палто от военни излишъци, трейлс military-woman и аксесоари-military. Това е институция, организирана от държавата, чиито цели са подчинени на политическите цели на съответната държава. В този случай става дума за армия.

Армията може да бъде ангажирана и с различни работи и функции, като например разчистване след природно бедствие или поддържане на реда по време на окупация. Когато държавата се окаже под заплаха (както в случая на тотална война), военната организация придобива огромно разширение и мобилизира целия граждански живот с цел да бъде милитаризиран в различна степен. Смятаме, че военната диктатура се мобилизира, когато сливането между държавната и военната работна сила е пълно. Какви обаче са различните родове войски? Нека разгледаме всички подробности в тази статия.

 

military-plates

 

Възли на армията :

Обикновено армията се разделя на 3 основни рода, които са армия, военновъздушни сили и военноморски сили. Тези родове се намесват в съответните си области. При сухопътната армия те се намесват при нападения, вземане на заложници, всички нарушения на закона с висока степен на опасност. Военновъздушните сили често участват в големи войни, но могат да бъдат мобилизирани и за хуманитарна помощ (в случай на природни бедствия и др.). Военноморските сили се намесват по време на войни и операции за хуманитарна помощ, но преди всичко защитават морските граници на страната. Нека да разгледаме френската армия по-долу.

Армията:

Армията еедин от компонентите на френските въоръжени сили. Подобно на останалите компоненти (Националните военноморски сили, Военновъздушните сили, Националната жандармерия и съвместните служби за поддръжка), тя е поставена под отговорността на правителството.

Оперативната готовност на подразделенията на L’armée de terre е поставена под ръководството на началника на Щаба на армията (CEMAT), който от 22 юли 2021 г. е армейски генерал Пиер Шил. Той е отговорен пред началника на Щаба на отбраната (CDS) и министъра на въоръжените сили за организацията, подготовката и използването на нейните сили. Както и планирането и програмирането на бъдещите ѝ ресурси, оборудване и материали са под негова отговорност.
На въоръжение армейските части са поставени под ръководството на началника на щаба на армията (CEMA), който отговаря пред президента на републиката за планирането и използването на силите.

Основана е от Шарл VII на 26 май 1445 г., заедно с Compagnies d’ordonnance. Армията е станала изцяло професионална, след като през 2001 г. са напуснали последните наборни войници, и до 2022 г. ще наброява 130 000 активни военнослужещи.

quelles-sont-branches-armee

Обща организация

Щабът на армията е разположен в хексагона Балард. Организацията на армията е определена в глава 2 от дял II на книга II на част трета от Кодекса за отбраната,произтичащ от кодификацията на Указ № 2000-559 от 21 юни 2010 г.. В съответствие с член R.3222-3 от Кодекса за отбраната, армията се състои от:

 • ЕМАТ или Щабът на армията, той осигурява общото ръководство и управление на всички подразделения;  
 • Инспекторатът на армията;  
 • ДРХАТ или Дирекцията за човешки ресурси на армията, която е бившата ДПМАТ; 
 •  Силите;
 •  Териториална организация, съставена от шест сухопътни области на Франция: Île- de-France, Северозападна, Североизточна, Югозападна, Югоизточна и Южна; 
 • Службите;
 • Институции, отговарящи за обучението на персонала и висшето военно образование.
 • Всички тези компоненти са поставени под командването на началника на Генералния щаб на Сухопътните войски (CEMAT).

Силите

След реорганизацията от 2016 г. армията се намира под разнообразно командване, подчинено на Щаба на армията :

 •  CFT: командване на сухопътните войски; 
 •  Le COM ALAT: commandement de l’aviation légère de l’armée de terre; 
 •  Le COM F S T: commandement terrestre des forces spéciales; 
 •  Le COM TN: сухопътно командване за националната територия; 
 •  COM LE: командване на Чуждестранния легион; 

Основното командване е командването на сухопътните сили, което контролира двете дивизии на силите „Скорпион“, четирите специализирани командвания. То контролира разузнаването, информационните и комуникационните системи. То поддържа силите и логистиката, командването на съвместните учебни и бойни училища, както и частите, разположени в чужбина и зад граница.

quelles-sont-branches-armee

Училищата

От 2016 г. в училището Ecole Militaire Saint-Cyr Coekidan,École Nationale des Sous-Officiers d’active и Lycée de la Défense са част от Командата за формиране на кадри на Direction des ressources humaines de l’armée de terre. В състава на армията влиза и Центърът за задължително трудово обучение.

Дирекции и служби

Дирекцията за човешките ресурси на армията (DRHAT) управлява&nbspчовешките ресурси на армията (военен и цивилен персонал) и обучението.
Централната дирекция на интегрираната структура за поддръжка на сухопътното оборудване (DC SIMMT) отговаря за делегираното управление на проектите за цялото сухопътно оборудване на армията. Поддържането на армейското оборудване в експлоатационно състояние се управлява отСлужбата за промишлена поддръжка на земята (SMITer).

Преди това в рамките на армията е имало други служби, които сега са групирани заедно с колеги от други компоненти с цел създаване на компетентни организации за всички въоръжени сили.

След замяната на Здравната служба и Службата за горива с Службата за здравеопазване на въоръжените сили и Службата за горива на въоръжените сили, съответно, другите служби изчезнаха в рамките на няколко години :

 • 2005 г.: Службата на сухопътните войски (SHAT) се превръща в Историческата служба за отбрана на департамент „Терен“; 
 • септември 2005 г. : Сливане на DCG или Direction Centrale de Génie с еквивалентните департаменти на армията и националния флот, за да се превърнат в Service de la défense, с подчинение на генералния секретариат на администрацията; < /li>

 •  1ᵉʳ януари 2006 г., интегриране на DCTEI или Direction Centrale de télécommunications et de l’informatique в рамките на DIRISI direction centrale, de la direction interarmées des réseaux d’infrastructure et des systèmes d’information
 • Le commissariat des armées dirigé par ladirection centrale du commissariat des armées (DCCAT) a été dissous le 31 décembre 2009 et intégré au service du commissariat des armées (interarmées).
  quelles-sont-branches-armee

  Състав

  „Въоръженията“, с които разполага армията:

  • Пехота и инженерни войски
  • .

  • Artillery with the armoured weapon and cavalry (ABC);
  • Marine troops made up of: Морска пехота, включително бронирани части; морска артилерия;
  • Войският влак;
  • Сигналите;
  • Оборудването;
  • Леката авиация на армията (ALAT), която има специално командване.

  Чуждестранният легион има специфично командване с подразделения, принадлежащи на други армии и бригади, и в никакъв случай не е армия. Той включва също така GSEM или технически и административен корпус, група за щабни специалности и специални кадри.

  Морската армия:

  Френските военноморски сили са морските сили на Френската република. Той е един от компонентите на въоръжените сили със съдействието на армията, военновъздушните сили, службите за военна поддръжка и жандармерията.

  Националните военноморски сили се състоят от флот от 120 кораба с тегло над 100 тона и 50 кораба с тегло над 1000 тона, без наетите кораби и пристанищните единици. Той се състои от 82 бойни кораба и 38 кораба за поддръжка. Единствените европейски сили, които разполагат със самолетоносач, са военноморските сили на Франция и Великобритания. Франция разполага с ядрен самолетоносач, който е нарекла „Шарл дьо Гол“, с което става втората държава след САЩ, която разполага с такъв.

  Подводният дивизион се състои от десет самолета с ядрена мощност, четири от които са въоръжени с ядрени балистични ракети (ЯБР). А военноморската въздушна поддръжка, съставена от самолети и хеликоптери, наброява 180 летателни апарата. През 2020 г. военноморските сили ще разполагат с 42 000 души персонал, от които 38 829 военнослужещи и 2 700 цивилни. С осигуряването на подкрепления от 6500 резервисти в случай на необходимост.

  През 2020 г. кредитите, отделени за поддържането в оперативно състояние и за дейността на силите, ще възлизат на2,6 млрд. евро. За разходи за персонал са предвидени 1,640 млрд. евро.

  С общ тонаж при пълно натоварване от около 420 000 тона през 2021 г. френските военноморски сили се нареждат на седмо място сред световните военноморски сили по тонаж. Той е поставен след ВМС на САЩ, китайските ВМС, руските ВМС, британските ВМС, японските ВМС и индийските ВМС.

  Мотото на ВМС, гравирано с бели или златни букви върху табелки със син гръб, прикрепени към надстройките на всички кораби, е „Чест, отечество, доблест, дисциплина„.
  ВМС все още се наричат разговорно „la Royale“ – прозвище, наследено от стария Кралски флот, за да се разграничат от „търговския флот“.

  В националния военноморски флот има няколко сили: La force d’action navale (FAN), Les forces sous-marines (FSM), La force maritime de l’aéronautique navale (AVIA) и La force maritime des fusiliers marins et commandos (FORFUSCO)

  quelles-sont-branches-armee

  Военноморските сили за действие (NAF) :

  Военноморските сили за действие (ВСД) включват, с изключение на няколко единици, всички надводни кораби над 100 тона в континентална Франция и в чужбина, с изключение на чартърните кораби и пристанищните единици (влекачи, баржи и др.). През 2020 г. те ще разполагат с 10 100 моряци и 111 кораба. Тя гарантира приноса на ВМС към мисиите за превенция, планиране и интервенция.

  Подчинена е на командването на адмирала, командващ френските ВМС (ALFAN), базиран в Тулон.

  Той включва шест основни категории надводни кораби:

  Военноморската авиационна група и нейната Force Aéronavale Nucléaire (FANu), около атомния самолетоносач „Шарл дьо Гол“;

  Амфибийната дивизия:

  • 3 амфибийни хеликоптерни площадки или PHA, бившият проекционен и
   команден
   кораб от
   клас „Мистрал“,
  • 4 амфибийни бързи десантни кораба (EDA-R),
  • 9 баржи за транспортиране на материали (CTM);

  Бойните фрегати:

  Фрегати от първи ранг (класифицирани като разрушители по класификацията на НАТО): 2 фрегати за противовъздушна отбрана от клас „Хоризонт“, 7 многоцелеви фрегати от клас „Аквитан“, (1 фрегата за противовъздушна отбрана все още предстои да бъде доставена), 1 фрегата за борба с подводници от клас „Жорж Лейг“,

  Фрегати от втори ранг (класифицирани като фрегати в класификацията на НАТО): 5 леки стелт фрегати от клас La Fayette;

  Сили за борба с мините:

  • 10 минни ловеца от клас „Еридан“,
  • 4 базови кораба за почистване на мини от водолази от клас „Вулкан“,
  • 3 сонарни влекача от клас „Антарес“;

  Суверенни кораби:

  • 6 наблюдателни фрегати клас Floréal, базирани в чужбина,
  • 6 морски патрулни кораба клас Estienne d’Orves,
  • 10 леки патрулни катера (3 от клас OPV 54, 1 от клас P400, 3 от клас La Confiance, 3 други),

  Поддържащи кораби:

  • 2 кораба за командване и снабдяване (BCR) от клас Durance (зареждащи кораби),
  • 3 кораба за изпитване и измерване,
  • 1 кораб за водолазна поддръжка,
  • 4 кораба за поддръжка на метрополията (BSAM) от департамента Лоара,
  • 4 кораба за чуждестранна помощ от клас d’Entrecasteaux (NSAO),
  • 4 хидрографски кораба,
  • 1 полярен кораб,
  • 15 учебни кораба.

  Подводни сили (FSM)

  Стратегическите океански сили (FOST) са основният компонент на френските сили за ядрено сплашване. Тя гарантира втори удар (riposte) с една или две подводници, които постоянно патрулират в морето. Състои се от
  четири подводници с ядрени балистични ракети (SNLE), базирани на Ile Longue, близо до Брест.

  Шестте офанзивни ядрени подводници, базирани в Тулон, се разпростират до повиквания за намеса, планиране и защита. Те се състоят от:

  • 5 СНА клас „Рубис“; < /li>

  • 1 СНА клас „Сюфрен“.

  Всички подводни сили са под командването на адмирала, командващ FOST (ALFOST), базиран в Брест. Всяка от десетте френски подводници има два екипажа (наричани „сини“ и „червени“), за да може да бъде разположена в морето повече от 200 дни в годината.

  quelles-sont-branches-armee

  Морската авиация на ВМС (AVIA)

  Морската авиация (с предишно наименование „Aviation Navale“) разполага със 177 самолета и 4450 души персонал, като има четири бази на морската авиация (BAN): Landivisiau, Lann-Bihoué, Hyères Le Palyvestre, Lanvéoc-Poulmic. Това подразделение се състои от:

  • Въздушна група, отговаряща за самолетоносача: 42 Rafale M, 3 E-2C Hawkeye, 3 Dauphin Pedro;
  • Великоптери, разположени на бойните фрегати: 16 Panther, 26 Caiman Marine; < /li>

  • Сухопътни хеликоптери за обществени услуги и морско спасяване: 6 Dauphin SP, 2 Dauphin N3+ и 7 Dauphin N3 (междинен флот).
  • Самолети за морско патрулиране: 22 самолета за наблюдение на Атлантическия океан и за морско наблюдение: 5 Falcon 200 Gardian и 8 Falcon 50M, разположени на сушата; 
  •  Самолети и хеликоптери за поддръжка, които отговарят за транспортни, тренировъчни и учебни мисии: 10 Xingu, 6 Falcon 10 Mer, 6 CAP 10, 12 Alouette III.

  Тези елементи са под командването и делегацията на ALAVIA или адмирала, командващ морската авиация на военноморските сили в Тулон.

  Морските сили FORFUSCO (морски фюзилиери и командоси)

  Те са част от сили с щаб в Лориен, в които служат 2700 души. Това е дивизия, командвана от адмирала, командващ морските фюзилиери и командоси (ALFUSCO). Тези сили участват в сухопътни операции откъм морето, интервенции в морето като част от мисии за защита, операции на специалните сили, защита на чувствителни обекти. Състои се от два компонента:

  • морските командоси, които включват седем специализирани командоси: Жаубер (нападение и спасяване на заложници), Трепел (нападение и спасяване на заложници), дьо Пенфентьо (разузнаване и разузнаване), дьо Монфор (подкрепа на настъплението и унищожаване), Юбер (подводни действия), Кифер (командване и борба с нови заплахи) и Поншардие (подкрепа на оперативното ангажиране). Разполагането му е под ръководството на Командването за специални операции (COS) ;
  • морските фузилери, формирования, отговарящи за защитата-отбраната : 3 батальона (Брест, Toulonи Crozon) и 6 роти.

  Както цяло, ако искате да се присъедините към армията или ако просто търсите военни продукти, просто защото сте фен, насочете се към магазинаSurplus Militaires. Там ще намерите артикулите по ваш избор. Няма да останете разочаровани!

  Leave a Reply

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *