Коя държава има най-мощното оръжие?

Оръжието е инструмент (физически или цифров) или автономно устройство (капан, мина…), или организъм (биологично оръжие), предназначен в своята конструкция или употреба да неутрализира, нарани или убие живо същество, или да причини материално унищожение. Те имат и производни цели, като например церемонии и празненства, белези за социален статус. В рамките на оръжията за водене на война има три основни категории: неконвенционални оръжия (а именно ядрени, химически и биологични оръжия), конвенционални оръжия (всички останали оръжия), цифрови или кибернетични(кибервойна) оръжия. Но кое от тези оръжия е най-мощното и коя държава притежава това провъзгласено за най-херкулесово оръжие? В тази статия ще научите всичко за най-дребните подробности.

Влезте в нашия магазин, за да си купите военни продукти (армейски колан, соларно зарядно устройство за оцеляване, качулка за камуфлаж на Декатлон ….) и се възползвайте от нашите специални оферти!

Сгъваема лопата

Държавата, притежаваща най-мощното оръжие в света

Всички големи държави имат свои мощни оръжия, надпреварата във въоръжаването е в ход. Но от всички вече изпитани оръжия Русия притежава най-мощното оръжие в света, което се нарича: Цар Бомба или RDS-202 или Objet 602. Това е водородна бомба, разработена от ядрената промишленост на Съветския съюз.

Около 57 мегатона тротил, тя е най-енергийното оръжие за масово унищожение, използвано някога. Бомбата се хвърля отмодифициран бомбардировач Туполев Ту-95 (направен водонепроницаем, лишен от част от резервоарите, покрит с бяла светлоотразителна боя, за да се ограничи ефектът от радиацията, причинена от бомбата, и снабден с изрез отдолу, за да може да се транспортира бомбата навън, предвид размерите ѝ) на височина около 13 километра.

Тя се взривява на 31 октомври 1961 г. на около 3,7 км над „обект С“ в Новозеландския архипелаг в тогавашната съветска руска Арктика. Той е изпуснат след двугодишно прекъсване на атмосферните изпитания „след мълчаливо споразумение със Съединените щати и Великобритания“ и представлява кулминацията на надпреварата в ядреното въоръжаване, която заедно с Кубинската ракетна криза води до „разведряването“.

Някои военни облекла са в продажба в нашия онлайн магазин. Заповядайте и се убедете в това!

Описание на бомбата:

Разработката на водородна бомба с такава енергия от страна на Съветския съюз се корени в американския напредък в тази област – Касъл Браво, най-мощната проектирана американска бомба, избухва през 1954 г.

Цар Бомба е H-бомба, първоначално замислена като тристепенна бомба, известна като „FFF“ (fission-fusion-fission), но в крайна сметка сведена до бомба от типа на термоядрения синтез. С
енергия от около 57 мегатона тя и до днес е най-енергийната бомба, която е избухвала.

Тя е проектирана вПанско-руския научноизследователски институт по експериментална физика от екип физици, сред които е и Андрей Сахаров. Масата му е 27 тона, дължината – 8 метра, а диаметърът – 2 метра.

Устройството е направено така, че да послужи като база за100 Mt бомби (т.е. 100 милиона тона тротил, според желанието на Никита Хрушчов, който вече заявява в речите си, че СССР разполага с такава бомба). Сравнение на радиусите на огнените кълба на няколко ядрени оръжия. Ефектът от взрива се разпростира далеч отвъд огненото кълбо.

Третата уранова степен, предназначена за производство на допълнителна енергия за достигане на мощност от 100 Mt, не е използвана за теста, а е заменена с инертно олово, за да се ограничи енергията ѝ до 50 Mt и да се намали ефектът от радиоактивните валежи. Експлозията на бомбата FFF (с максимална мощност) би довела до 25% увеличение на глобалните радиоактивни валежи от изобретяването на ядрената бомба.

Тя несъмнено би предизвикала огромна екологична катастрофа и би нанесла щети на стотици километри наоколо. Експерименталното устройство черпи енергията си97% от термоядрен синтез, което би означавало, че структурата на бомбата (от първичния ѝ стадий – допирателна бомба, или „малка“ H-бомба) включва лист от елементи на термоядрен синтез, с обща енергия на делене 1,7 Mt или „5 йотавата“.

Ефект на бомбата:

Изхвърлена от височина около 13 000 м, бомбата пада на повече от 8000 м, преди да избухне в 11:32 ч. (московско време) на 30 октомври 1961 г. на височина 4000 м над целта и 4200 м над морското равнище по време на изпитание в Новозеландския архипелаг (Северния ледовит океан). Той е свален от бомбардировач Ту-95, пилотиран от Андрей Е. Дурновцев.

  • Бомбата е била оборудвана с парашутна система, която е позволявала на бомбардировача да отлети на безопасно разстояние от зоната на взрива. Светкавицата от експлозията се виждала на над 1000 км от мястото на удара, а образувалият се гъбен облак достигнал височина 64 км и диаметър от 30 до 40 км. Дори и при тази тяхна отдалеченост, пилотите съобщават, че в момента на експлозията самолетът е паднал на километър.
  • В нулевия пункт всичко било заличено, земята била изравнена и направена да прилича на „ледена пързалка“.
    Дървените къщи са разрушени на стотици километри, други са загубили покривите си. Жар се усещаше на 300 км разстояние. Цар Бомба можеше да причини изгаряния трета степен на разстояние повече от 100 км, като зоната на пълно разрушение беше в радиус от 30 км, а зоната на големи щети – в радиус от 40 км.
  • Мощта на експлозията е оценена на 57 Mt от САЩ. По-късно руските учени обявиха енергия от 50 Mt. За сравнение, бомбата „Малкото момче“ е имала енергия от 13 до 16 kt (0,013 до 0,016 Mt), или 3125 пъти по-малка (ниска оценка). Съветският съюз щеше да ограничи енергията, първоначално планирана на 100 Mt, за да може, по думите на Хрушчов, „да не се разбият всички огледала в Москва“. Атмосферното смущение, предизвикано от експлозията, обиколило Земята три пъти.
quel-pays-a-l-arme-la-plus-puissante

Къде да намеря военни артикули?

Ако търсите военни артикули, искате да се присъедините към армията или просто търсите

.a „/collections/military-accessories“ target=“_blank“ title=“Военни аксесоари“ rel=“noopener noreferrer“> армейски аксесоари, просто защото сте почитател, посетете връзката Military-Surplus. Там ще намерите артикули по ваш избор. Няма да останете разочаровани!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *