Как да изберем обувки Ranger ?

Rangers o combat shoe са високи ботуши, използвани при екстремни условия. Използват се за пристягане на глезените с помощта на лостова система, затворена с една или две катарами. Използват се основно от военните. Въпреки това военните рейнджъри се използват и от хора, които търсят удобни обувки, които да поддържат глезените им на място. Освен това те са станали модерни сред мъжете през зимата.

История на обувките „Ranger“

Историята на обувките “
Ranger“ датира от
50-те години на миналия век, когато са били известни и като „Rangeo“.
Обувките Ranger се използват от военните от 1958 г. нататък. Този чифт високи обувки позволява на глезена да се държи на място чрез система за закопчаване с катарама и дантела. Особеността на тези обувки е тяхната твърдост и водоустойчивост. Така тези военни обувки са много здрави и могат да изминават дълги разстояния, без да се износват. Освен това, благодарение на 
военни чорапи, краката ви няма да страдат от мехури, причинени от триенето на кожата.

За това моделът на рейнджъра да се променя с развитието на модата. Например тази обувка в момента се появява на модните подиуми с омекотена кожа и олекотена гумена подметка. Сега рейнджърите са стилни и по-практични, добър компромис между старомоден модел и модерен комфорт. Той се е превърнал в най-добрия спътник за жени и мъже, военни и цивилни. Обувките на фермераса подходящи и за спортисти и жени. Обикновено ги виждаме със свободен глезен, придружен от гащеризон или скъсани дънки. 

chaussures militaires

Защо обувки Ranger?

Думата рейнджър може да се отнася за военни, полицаи или горски служители. Името Ranger се отнася и за чифт обувки с дебела подметка и връзки. Обувките Ranger се използват от войници и пожарникари за изпълнение на техните задачи. Наименованието на френски език е bottes à lacets. Въжетата се отнасят до тясно въже, което се прокарва през отвори. Това се прави, за да се коригира облеклото или да се завърже обувката. Предимството на обувките Ranger е, че те заместват добавянето на гети. Тя
предпазва стъпалото от чужди тела, които могат да го достигнат и да причинят нараняване.

Твърдостта и консистенцията на подметката на тази обувка предпазва стъпалото от травми и вероятно усукване, които могат да бъдат причинени от остри камъни. Можем да определим
рейнджърите
като обувки с рязък тигел, монтирани по такъв начин, че носещите ги да са в добри условия, за да извършват определени движения.

Какви са различните видове рейнджъри?

Рейнджърът на летището

Този ботуш Rangerе високоефективен, лек, готов за използване на летището. Тя е създадена с комфорта и гъвкавостта на спортна обувка, съчетани със стабилността, надеждността и функционалността на работеща през целия ден тактическа обувка. Има неплъзгаща се гумена подметка. Освен това има горна част от полиуретан и бързосъхнещ полиестерен микрофибър. В областта на предната част на стъпалото тя е без шевове, за да осигури лекота и гъвкавост. Специално оформената чашка на петата и термопластмасовата капачка на пръстите осигуряват незабавен комфорт и защита. Освен това фиксираната ахилесова възглавничка осигурява допълнителен комфорт и стабилност в яката. Всъщност тази обувка е подходяща за SWAT, лека, гъвкава, водоустойчива и много лесна за поддръжка.  Тя се адаптира към краката много лесно.

Бойният рейнджър или пустинният рейнджър

Предназначен, както подсказва името, за пясъчна или кална повърхност. Бойните рейнджъри са изработени от олекотена кожа и велур, устойчиви на масла. Подметката от офсетна гума осигурява по-добро сцепление с кален терен. Този рейнджър има подплатена яка, подсилени ъгли на глезена и водоустойчивост. Този тип рейнджър е отличен, много гъвкав около глезена и здрав около стъпалото. Освен това силните му страни са лекотата и прохладата през топлия сезон.

Всекидневният рейнджър

Този тип обувки са изработени от кожа, подходяща за ежедневна употреба, както подсказва името, с найлонова вложка и често с подплата Thinsulate. Този тип обувки са много практични за ежедневните задачи. Страничният цип е снабден с предпазен капак, който предотвратява неволно отваряне и улеснява обличането и събличането. Горната част е подплатена с мек велур и има висок цип. Пръстите и петата са подсилени. За основна обувка хидроизолацията е разумна, както и комфортът. Хубав цвят за лятото.

Военни рейнджъри

Тозиселскостопански ботушмного практичен и издръжливе съчетан с комфорта на маратонка. Мнозина го оценяват и като туристическа обувка,ловна обувка, обувка за дейности на открито, като например airsoft или paintball, или като планинска обувка и за всякакви дейности на открито. Това са едни от най-популярните ботуши, на които разчитат мъжете и жените в униформа. Освен това тези рейнджъри отговарят на военната униформа F2 на френската армия. Тя е с лека и издръжлива горна част от кожа и иновативна материя. Освен това системата за опора на глезена се адаптира към стъпалото и осигурява опора, когато имате най-голяма нужда от нея. Всъщност това е един от най-евтините рейнджъри на пазара. Въпреки това
не е нужно да се плаши от сравнение с големите момчета, тъй като е водоустойчив до определено ниво и много удобен.

Как да изберем правилните рейнджъри?

 

Какви са предимствата на обувките Ranger?

Комфорт

На първо място, гъвкавостта и лекотата на тези рейнджъри са постигнати благодарение на избора на материали, от които са изработени.
Освен това стелките предлагат трайно омекотяване, за да се предотврати натъртване на стъпалата. Същото важи и за дишащата вътрешна подплата или устойчивите на удари подметки Vibram. Благодарение на антибактериалното и антиперспирантното си третиране рейнджърите са по-подходящи за продължителна употреба. Всъщност рейнджърите са меки и леки, по-
удобни за носенеr и по-добри спътници за дълги преходи.

Защита

Моделите Ranger стават все по-добри.
Например, рейнджърите все повече подобряват защитата на краката си. Горната част на обувките е станала водоустойчива, а контрата им е подсилена. Това дава възможност за защита на краката по време на разходка във водата, например. Трябва да се добавят и защитната капачка на пръстите или предпазителят от камъни и пластината против пробождане на подметката. Подметката е втвърдена, за да е устойчива на огън и въглеводороди. Горната част е още по-защитна благодарение на новата система за връзване.

Универсалност

Обличането на рейнджъри ви прави универсални в професионален план. Отдавна използвани като бойни обувки, използването на военните рейнджъри неумолимо нараства в гражданската сфера поради тяхната ефективност. Така рангелите се превърнаха в професионални обувки заради гарантираната им безопасност и ефективност при работа. Тези военни обувки се използват главно от армията, пожарникарите, охранителите, строителните специалисти и др. Те са много популярни и за чисто развлекателни дейности като къмпинг, туризъм, разходки и еърсофт.

Как да изберем обувките си за рейнджъри?

Има няколко критерия, които трябва да вземете предвид при избора на обувки за рейнджъри, преди да ги закупите:


 • Материалът: горната част обикновено е изработена от кожа. Все пак има някои видове кожа, които трябва да се вземат предвид, като например пълнозърнеста кожа за издръжливост, гладка кравешка кожа за бърза и лесна поддръжка, естествена кожа за мек монах и велур за гъвкавост. Освен това всички тези видове материали са много издръжливи, практични и функционални
  .

 • Тегло: кожата е тежък материал, който допринася за теглото на рейнджърите. Има обаче нови, по-леки обувки за рейнджъри. Кожата все още е най-добрият материал за обувка за рейнджъри, но производителят я е олекотил с подметка, например. По този начин е възможно да се закупят рейнджъри от естествена кожа, които тежат само 500 грама, но са здрави и устойчиви.

 • Цвят: Има 4 вида цветове за рейнджър, като например черен за класически рейнджъри или цвят каки, който позволява по-добро маскиране в гората. Бежовият цвят за пътуване по пясъка и камуфлажният цвят. Между другото
  , ако не сте военни, изборът на цвят е преди всичко въпрос на личен вкус.

 • Подметката: е важен елемент за военните обувки. Все по-често подметките се изработват от найлон и EVA. Последната е пяна, известна със своите изолационни качества срещу влага и топлина. Освен това подметките често са изработени от гума. Те могат да бъдат завинтени директно върху ботушите за оптимална опора на крака. Някои марки използват и подметки от карбонова гума. Те имат свойството да не се хлъзгат и да са устойчиви на въглеводороди.

 • Системата на закрепване: Съществуват няколко системи за закрепване на калници. Понякога въжетата могат да стигат до края на калниците. В зависимост от височината на рейнджърите могат да се намерят обувки с от 5 до 14 дупки. Други
  рейнджъри
  обаче
  смесват връзките с куки
  .

 • Наличието на черупка: някои чифтове рейнджъри са подсилени с кожена черупка в края. Това се прави, за да се повиши здравината и безопасността на тези военни обувки. Корпусът предпазва от удари и остри предмети, които могат да паднат на земята. Освен това изолира от студа.

 • Цената: поради много практичната и функционална страна на обувките, цената им е малко по-висока в сравнение с други обувки. Въпреки това цената е подходяща за всеки бюджет, да не говорим за издръжливостта му. По-старите видове рейнджъри обикновено са скъпи, защото са малко трудни за намиране.
  Цената обаче зависи от материала на производство, тяхното оборудване и особено от марката им.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *